אפוטרופסות

אפוטרופסות

כאשר אדם אינו מסוגל לנהל בעצמו, באופן זמני או קבוע, את ענייניו האישיים, הרפואיים, או הרכושיים, (וכאשר הוא לא דאג מבעוד מועד לייפוי כח מתמשך), ניתן להגיש עבורו בקשה למינוי אפוטרופוס

אפוטרופסות עורך דין משפחה איריס שוורץ 21 שנים של ניסיון ומומחיות

למידע אודות יפוי כח מתמשך >>

כאשר אדם אינו מסוגל לנהל בעצמו, באופן זמני או קבוע, את ענייניו האישיים, הרפואיים, או הרכושיים, (וכאשר הוא לא דאג מבעוד מועד לייפוי כח מתמשך), ניתן להגיש עבורו בקשה למינוי אפוטרופוס, מכח חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962. (להלן: "החוק"). 

האפוטרופוס מחוייב לדאוג, במסירות, ובנאמנות, לטובתו ולצרכיו של האדם, שאינו מסוגל לנהל בעצמו את ענייניו, תוך התחשבות ברצונותיו ובדעתו, ככל שניתן.
בקשה למינוי אפוטרופסות מוגשת בכתב, על ידי בן או בת זוג, הורה, קרוב משפחה או היועץ המשפטי לממשלה לבית המשפט לענייני משפחה, שבתחום סמכותו מצוי מקום מגוריו של האדם, עבורו מעוניינים למנות אפוטרופוס.
החוק קובע כי לתפקיד אפוטרופוס יכול להתמנות, בן או בת הזוג של מי שממונה לו האפוטרופוס, קרוב משפחה, עורך דין, או אדם אחר, תאגידי אפוטרופסות, וכן וועדה לנפגעי שואה.

ניתן למנות אפוטרופוס במקרים הבאים:

  • במקרה של אדם שבית המשפט הכריז עליו שהוא פסול דין;
  • במקרה של קטין שהוריו נפטרו, או הוכרזו כפסולי דין, או שהאפוטרופסות נשללה מהם לפי החוק, או שנקבע כי הם אינם מסוגלים או נמנעים למלא את חובותיהם כלפיו;
  • במקרה של בגיר בעל מוגבלות שכלית, שהוועדה לאבחון מוגבלות שכלית התפתחותית, קבעה שאינו מסוגל לנהל את ענייניו;
  • במקרה של בגיר, שאינו מסוגל לדאוג לענייניו הבריאותיים או הרכושיים.
אפוטרופסות

סוגי אפוטרופסות:

במקרה של אדם שאינו מסוגל לדאוג לענייניו הגופניים ולקבל החלטות בנוגע לענייניו הרפואיים, ימונה לו אפוטרופוס לגוף, שידאג בין היתר לענייניו האישיים, כגון: רווחה, תזונה, ביגוד, מגורים, קשר עם משפחתו, מיצוי זכויות, ידאג לענייניו הרפואיים, לרבות: החלטות בנוגע לקבלת טיפול רפואי דחוף, וכיוצ"ב. האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, הוא הגוף המפקח על הטיפול האישי, באדם שמונה לו אפוטרופוס לגוף.

במקרה של אדם שאינו מסוגל לנהל את ענייניו הכלכליים, רכושו וכספיו, ימונה לו אפוטרופוס לרכוש. בין יתר תפקידיו: ניהול חשבון הבנק, ביצוע תשלומים שוטפים , הסדרת חובות, השקעת כספים בדרך מיטבית, ניהול נכסים, מיצוי זכויות כלכליות מול הרשויות השונות (לרבות, המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח, קרנות הפנסיה, וכיוצ"ב).

האפוטרופוס כפוף לבקרה של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, המפקח על ניהול הכספים, זאת, בין היתר, באמצעות החובה המוטלת עליו, להגיש לאפוטרופוס הכללי: פרטה, דוחות תקופתיים אודות נכסיו של האדם, חובותיו וזכויותיו, ופירוט ביחס להתנהלות והפעולות הנוגעת לרכושו.

בנוסף, על פי החוק, יש פעולות מסויימות שעל מנת לבצען, על האפוטרופוס לקבל אישור מבית המשפט, לדוגמה : מכירת נכס, מתן מתנה מרכושו של האדם שעבורו התבקש המינוי, ועוד.

יצויין כי לאדם עבורו מבוקש המינוי, יש זכות להיות מיוצג על ידי אפוטרופוס לדין, כלומר, עורך דין אשר יכול להתמנות לבקשת – האדם, בן משפחתו, או אפילו ביוזמת בית המשפט. תפקידו – לייצג את עמדתו ורצונותיו של האדם עבורו מבוקש המינוי, או לעדכן את בית המשפט האם האפוטרופוס שמונה זה מכבר, מטפל באדם במסירות הראויה.

בבקשה לאפוטרופסות יצויינו, בין היתר, הפרטים הבאים:

סוג האפוטרופסות המבוקש. (ניתן לבקש להתמנות כאפוטרופוס לרכוש או לגוף, או לשניהם ביחד);
פרטי מגיש הבקשה, פרטים של האדם שמבוקש למנות לו אפוטרופוס, מצבו הרפואי ו/או הנפשי, הסיבות שבגינן דרוש מינוי אפוטרופוס, פירוט העניינים אותם מבקשים למסור לאחריות האפוטרופוס, משך זמן המינוי המבוקש (זמני או קבוע);

בנוסף, תצויין עמדתו של האדם שמבקשים למנות לו אפוטרופוס, או אם לא ניתן לקבל את עמדתו, את הסיבה לכך;

במידה שמגיש הבקשה, הציע אדם אחר שימונה כאפוטרופוס – יש לציין את פרטיו של אותו אדם, ולצרף כתב הסכמה מטעמו למינוי המבוקש;

במידה בני משפחה מדרגה ראשונה אינם מבקשים להיות אפוטרופוסים, הם צריכים לחתום על כתב הסכמה למינוי המבוקש. במידה ובני המשפחה מדרגה ראשונה מתנגדים למינוי, ו/או מתנגדים לחתום על כתב ההסכמה, יש לצרפם כמשיבים לבקשה;
יש לצרף כמשיב לבקשה גם את היועץ המשפטי לממשלה במשרד הרווחה;

עבור בקשה לאדם בגיר, יש לצרף חוות דעת מפסיכיאטר או מרופא משפחה, המפרטת את מצבו הנפשי ו/או הרפואי, של האדם עבורו מתבקש המינוי, ומסוגלותו להבין את משמעות המינוי.
אם נערך או הופקד במרשם, יפוי כח מתמשך, יצורף מיופה הכח להליך. אם הופקדו הנחיות מקדימות לאפוטרופוס או מסמך הבעת רצון, יצורף להליך, האפוטרופוס הנזכר במסמכים הללו.

לבקשה יצורף תצהיר לאימות העובדות המצוינות בבקשה, מאושר על ידי עורך דין או מזכירות בית המשפט.
ההליך כרוך בתשלום אגרה, למעט אם בהתקיים נסיבות מסויימות, ניתנה החלטה הפוטרת את המבקש מתשלומה.

ניתן לצרף חוות דעת עובד סוציאלי; אולם במידה ולא הוגשה חוות דעת, כאמור, יפנה בית המשפט למשרד הרווחה, כדי שימציא תסקיר על המבקש ועל האדם שעבורו מתבקש המינוי.

הקריטריונים, השיקולים והתנאים למתן צו מינוי אפוטרופוס:

בית המשפט ימנה כאפוטרופוס את מי שנראה לו מתאים ביותר לטובת האדם, תוך התחשבות ברצונו, וכן רשאי לקבוע בצו תנאים והגבלות, באשר להתנהלות האפוטרופוס.
יצויין כי אפוטרופסות פוגעת ומגבילה, למעשה, את חירותו של האדם, תוך שהיא שוללת ממנו את כשרותו לבצע פעולות משפטיות. לפיכך, בית המשפט יפעל ככל שניתן כדי לצמצם את הפגיעה בחירותו ובעצמאותו של אדם, ביחס להיקף העניינים שנמסרו לאפוטרופוס, וביחס למשך תקופת המינוי.

כמו כן, בית המשפט ייענה לבקשה למינוי אפוטרופוס, רק במקרה חריג, בו אדם פועל באופן המסב לו נזק משמעותי מבחינה בריאותית או כלכלית, ובנסיבות בהן אם לא ימונה לו אפוטרופוס, זכויותיו תיפגענה, וכן בכפוף לכך, שבית משפט יסבור כי, לא ניתן לשמור על טובתו של האדם באמצעות חלופה אחרת, המגבילה פחות את חירותו ועצמאותו.

בנסיבות מסויימות, בית משפט ישקול חלופות אחרות, בהן מידת הפגיעה בעצמאות האדם, כאמור, קטנה יותר, מאשר הפגיעה בעצמאותו, באמצעות מינוי אפוטרופוס, כמפורט להלן:

  • תומך החלטות, אדם שאינו מקבל החלטות במקום הנתמך, אלא מסייע לו להבין מידע, לקבל החלטות, למצות זכויות וכיוצ"ב. במסגרת חלופה זו, השליטה המלאה על חייו והחלטותיו, היא בידיו של הנתמך.
  • או ייפוי כוח מתמשך, במסגרתו יוכל כל אדם, בעת שהוא כשיר, לתת הנחיות לגבי כל ענייניו האישיים, הרפואיים והרכושיים, ולהורות מי יקבל החלטות בענייניו, במידה ולא יוכל לקבל החלטות אלה בעצמו.

 

לסיכום, מומלץ לקבל ייעוץ מעורך דין אפוטרופסות בעל ניסיון בתחום, מאחר שמדובר בהליך משפטי מורכב, הכולל סוגיות שדורשות אחריות, מקצועיות ורגישות, שכן ההליך כרוך, בין היתר בהגבלת עצמאותו של האדם עבורו מתבקש מינוי האפוטרופסות.

עורך דין אפוטרופסות ילווה את הלקוח בתהליך, ייעץ וידריך אותו בתפקידו כאפוטרופוס כולל התנהלות מול האפוטרופוס הכללי.

נושאים קשורים