עורכת הדין והמגשרת איריס שוורץ מתמחה בדיני משפחה ובעלת ניסיון רב בעריכת הסכם ממון, הסכם חיים משותפים ובייצוג בתהליכי פרידה.
למידע אודות הסכם ממון >>
למידע אודות הסכם ידועים בציבור >>
האם ידעתם שלא כל ידוע בציבור מקבל באופן אוטומטי מחצית מהרכוש שנצבר לו ביחד עם בן/בת זוגו במהלך חייהם המשותפים?
זוגות רבים מעדיפים כיום לחיות יחד, תחת קורת גג אחת מבלי להתחתן וחלקם אף יולדים ילדים משותפים.
אל ציבור זה מצטרפים גם כל אותם זוגות מנועי חיתון.
שני סוגים אלה של זוגות נחשבים לידועים בציבור אם בחרו, על אף שלא נישאו, להחיל על מערכת היחסים שלהם את כל זכויותיהם וחובותיהם של זוגות נשואים, כדוגמת הלכת השיתוף – ניהול בית משותף וקיום חיי משפחה.
זוגות שכאלה יכולים לרשת האחד את השני, ליהנות מזכויות מהמוסד לביטוח לאומי, מזכויות ירושה, לקבל קצבאות שארים ובמקרים מסוימים גם לזכות במזונות.
לעומת זאת, אם נוצרת פרידה הרי שקיים נטל הוכחה שונה עבורם בכל הנוגע להלכת השיתוף, וזאת בהשוואה לזוגות נשואים כדין. במקרה של פרידה נטל ההוכחה כבד יותר ועל הצד התובע להוכיח הלכת שיתוף לגבי כל נכס שלא נקנה ביחד ולא שימש אותו ואת בן/בת הזוג בחיי היומיום שלהם.
חשוב לזכור שנכון לשנת 2020 הסטטוס יהיה טעון הוכחה, שכן לא קיימת חקיקה מסודרת בנושא, ולכן ההחלטה מיהם ידועים בציבור נתונה לשיקול הדעת של בית המשפט.
עורכת דין משפחה איריס שוורץ מדברת אודות ידועים בציבור ונישואין אזרחיים
כאשר בני זוג רוצים לקבל הכרה בתור ידועים בציבור, הם צריכים להוכיח את הסטטוס הזוגי שלהם (בשונה מזוגות נשואים).
בפסיקה הוגדרו מספר קריטריונים לכך. עיקרם הוא: ניהול חיי זוגיות וניהול משק בית משותף.
הכרה הזו חשובה, שכן הם יכולים לקבל זכויות סוציאליות והטבות אחרות (כגון: קצבת שארים, תוספת לקצבת זקנה ועוד) בדומה לבני זוג נשואים.
חשוב לציין כי לא כל ידועים בציבור זכאים למחצית הרכוש שצבר בן זוגו ועליו להוכיח כוונת שיתוף ספציפית, בניגוד לזוג נשוי עליו חל חוק יחסי ממון בין בני זוג.
למעשה, בניגוד למקרים של בני זוג נשואים הרי שבמקרה דנן יש צורך להוכיח כי הייתה כוונת שיתוף.
עצם ההכרה בסטטוס זה של בני הזוג, אינה מקנה להם זכויות אוטומטיות בנכסים שלא הייתה כלפיהם כוונת שיתוף כקניין משותף.
בכל הנוגע לרכוש ונכסים שנרכשו רק על ידי אחד מבני הזוג יש להוכיח את כוונת השיתוף כלפיהם.
סטטוס זה אינו מקנה זכות כזו ואולם, הפסיקה קובעת כי הם יהיו זכאים למזונות אזרחיים בנסיבות מסוימות כגון: הסכם מפורש בין הצדדים בנוגע לרכוש. מטרת מזונות אלו היא להבטיח המשך קיומה של 'רמת החיים' של בת או בן הזוג ה'חלש' ואף לאפשר את שיקומם לאחר הפרידה.
הסכם חתום שכזה מגדיר את סטטוס בני הזוג. ההסכם מגדיר את תאריך תחילת החיים המשותפים, את הכללים לגבי שיתוף הרכוש ואת אופן הפרידה והיה ותקרה. הוא אינו כולל ענייני צוואה והורשה.
על מנת להגן על הזכויות שלכם כמו גם על רכושכם מומלץ בחום לערוך הסכם חיים משותפים בו תעגנו את אופי מערכת היחסים הזוגית שלכם – את מידת השיתוף הכלכלי/רכושי ואת כל הזכויות שלכם.
את ההסכם מומלץ לעשות בעזרת עורכת דין לענייני משפחה וזאת מכיוון שאין מקרה אחד דומה לשני. לכל זוג יש את הנושאים המיוחדים והחשובים לו אותם יש להכניס להסכם החיים המשותפים שלו.
עורכת הדין והמגשרת איריס שוורץ מתמחה בדיני משפחה ובעלת ניסיון רב בעריכת הסכמי חיים משותפים ובייצוג של ידועים בציבור בתהליכי פרידה.
היא תוכל לסייע לכם להגיע להסכם שיספק לכם ודאות לגבי עתידכם, ושיכיל פתרונות מעשיים לכל נקודות המחלוקת שעלולות להתעורר ביניכם, ולייצגכם במידה והיחסים יעלו על שרטון ויגיעו לכדי פרידה.
איריס שוורץ עורכת דין משפחה ומגשרת
מגדלי התאומים 1, קומה 12
ז'בוטינסקי 33, רמת גן
משרד: 03-6122012
נייד: 054-4595020
מייל: iris@schwartzlaw.co.il