צוואה

צוואה

צוואה ירושה - עורכת דין משפחה איריס שוורץ - ניסיון של 21 שנים בדיני משפחה

עורכת דין משפחה איריס שוורץ עוסקת מזה שנים רבות בכל סוגיות דיני הירושה ומתמחה בעריכת צוואות, הסכמים של חלוקת עזבון בין יורשים, צוואות הדדיות, בקשות לצווי ירושה וקיום ירושה.

למידע אודות צוואה הדדית  >>

הסכם גירושין

צוואה בקצרה

  • חוק הירושה מאפשר לכל אחד לערוך צוואה
  • צוואה מאפשרת לעורך אותה לקבוע מה ייעשה בנכסיו ורכושו אחרי מותו
  • לפני שפונים לעורכת דין לערוך צוואה יש להחליט מי הם היורשים, ומה יקבל כל אחד מהם מתוך הירושה.
  • ישנם מקרים שבהם אדם אינו יכול לערוך צוואה מסיבות של מוגבלות נפשית, בריאותית או שכלית

לפני שנים אחדות הגיע אלי לקוח על מנת שאטפל עבורו בתיק הוצאה לפועל שנפתח כנגדו על ידי גרושתו בטענה שהוא לא שילם את מזונות הקטינים שנקבעו לו. בדיקה שלי העלתה שמרשי שילם את מזונותיו עבור ילדיו הקטינים וכי גרושתו גבתה ממנו כספים ביתר.
נקיטת הליכי גבייה שנקטה כנגדו גרמה לי להמליץ לאותו לקוח להקדים ולערוך צוואה, שכן ילדיו קטינים ולכן במידה ויקרה לו משהו הרי שמתוקף היותה של גרושתו האפוטרופוס של הילדים – הכספים שלו יגיעו אליה באופן אוטומטי.
הסברתי לו שבמידה ואינו רוצה בכך עליו לערוך צוואה משתי סיבות: 

  1. רק כך הוא יוכל לקבוע מראש מי יהיה האפוטרופוס על הרכוש שהוא מותיר לילדיו בעיזבונו
  2. עריכת צוואה היא סגולה לאריכות ימים…

 

ומה קרה בפועל? לצערי הלקוח נפטר בטרם ערך צוואה ולכן עזבונו הועבר לגרושתו שהייתה האפוטרופוס של ילדיו הקטינים. דבר בו כאמור לא חפץ מלכתחילה.

מאז אותו מקרה אני מקפידה עוד יותר לחדד ולהסביר ללקוחותיי את חשיבותה של עריכת צוואה, ובפרט כשיש להם ילדים קטינים והצדדים גרושים ואף נשואים ומצויים בהליכים משפטיים.

צוואה

מקרים נוספים בהם מומלץ לערוך צוואה:

  1. כשרוצים למנוע מראש סכסוכים משפחתיים על רקע חלוקת העיזבון.
  2. במקרים של ידועים בציבור. לדוגמה כשהמוריש רוצה להוריש את עזבונו אך ורק לילדיו.
  3. כשיש לדאוג לצרכיו של אחד היורשים עקב נכות נפשית או גופנית.
  4. כשהמוריש מעונין שכל רכושו יעבור לבן/ בת זוגו ושרק לאחר מות השני/ה תועבר שארית הרכוש לילדיו.
  5. במקרים של זוגיות בפרק ב', כשחשוב למוריש לפרט מה תהיה החלוקה בין ילדיו לבין בן/בת הזוג שלו.
  6. במקרים בהם המוריש הנמצא בהליכי גירושין ואינו רוצה שהצד השני יהיה בין יורשיו כל עוד הם נחשבים לנשואים.
  7. כשאין למוריש קרובי משפחה מדרגה ראשונה אך אינו רוצה שהעיזבון יעבור לרשות המדינה.
  8. כאשר המוריש חפץ למנוע מצב בו עזבונו יחולק באופן שווה בין ילדיו ומעוניין בחלוקה אחרת, בין היתר בגין אכזבה או דאגה ליורש אחר.
  9. כאשר יש למוריש רכוש רב והוא מעוניין במינוי מנהל עזבון ספציפי שאמון עליו על מנת שידאג לחלק את עזבונו ולפעול בהתאם להוראות המצוינות במסגרת הצוואה.

תכנון צוואה ירושה:

בצוואתו מבקש המוריש מיורשיו למלא אחרי מותו את משאלותיו. לכאורה, מתבקש שכל אחד ואחד יערוך צוואה עוד בחייו, אך בפועל רבים מאיתנו נמנעים מלעשות כך עקב החשש לעסוק בנושא המוות ובמה שיקרה אחרי לכתנו.

יש לזכור שתכנון ירושה הוא זכות המאפשרת לכל אחד עוד בחייו לתכנן את חלוקת עזבונו בין יורשיו על פי רצונו, ולהורות מראש את אופן חלוקתו ובכך לדאוג לעתיד יקיריו לאחר מותו. ישנה חשיבות רבה לפנות לעורך דין צוואה הדדית לשם עריכת הצוואה לפי הפרוטוקול והנהלים.

אי כתיבת צוואה גורם לכך שהחלוקה תתבצע על פי חוק הירושה הקובע את הסדר הראוי לפי דעת המחוקק. דהיינו, שמחצית רכושו של הנפטר יעבור לבן/בת זוגו, והמחצית השנייה תחולק באופן שווה בין ילדיו. וכאשר אין ילדים אזי החלוקה מתבצעת בהתאם להסדר הקבוע בחוק.

מה כדאי להכין לפני שפונים לעורך דין לצורך עריכת הצוואה?

  1. להחליט מי הם היורשים ומה יקבל כל אחד מהם מתוך העיזבון.
  2. רשימה של הנכסים בבעלותו של המוריש לרבות: נדל"ן ומקרקעין, חשבונות בנק, ביטוחי חיים, קופות גמל, מניות, מכוניות וכל דבר נוסף שיכול להיות בעל ערך כגון: אוספים, תכשיטים, פרטי אומנות וכו'. מומלץ לציין את מקום הימצאם המדויק של כל אחד מהנכסים.
  3. אישור רפואי על בריאותו השכלית והנפשית של המוריש במקרה בו גורם כלשהו עלול לגרום לאי כשרותה של הצוואה על רקע ערעור על בריאותו של המוריש.

 

צוואה הדדית עורך דין משפחה איריס שוורץ עוסקת מזה שנים רבות בכל סוגיות דיני הירושה ומתמחה בעריכת צוואות, הסכמים של חלוקת עזבון בין יורשים, צוואות הדדיות, בקשות לצווי ירושה וקיום ירושה. ניסיונה העשיר הן בהגנה והן בהתנגדות לצוואות מאפשר לה למנוע מלקוחותיה מצבים בהם עלולים להתפתח סכסוכים בין היורשים – כאלו שעלולים להוביל להתנגדויות לדברים הכתובים בצוואה ו/או להטלות ספק בכשירות ובתקפות שלה.

*האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי וכל העושה שימוש במידע זה, עושה זאת על אחריותו בלבד.

נושאים קשורים